Роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці в умовах спеки
Останніми днями денна температура повітря досягла достатньо високої позначки, відтак, стало важливим відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.
Верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС.
Робота при температурі повітря більше +37 ºС відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.
Заходи з покращення мікрокліматичних умов можуть бути:
- влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях;
- максимальне використання природної вентиляції;
- влаштування систем кондиціювання;
- використання спеціального одягу з натуральних тканин та засобів захисту.
В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.
З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю від + 10 до + 15 ºС.
Компенсація втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, потрібно за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочнокислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.
При температурі повітря понад + 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину (це приблизно одна склянка кожні 20 хвилин).
Також для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці радять вживати фрукти та овочі.
Проте всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих майданчиках. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку.
Тривалість робіт при температурі більше + 28 ºС не повинна перевищувати від 4 до 5 годин за зміну. Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення.
Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.