A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Які обов’язки старости? Роз’яснення юриста Ірини Мисяковської

Дата: 09.02.2021 13:44
Кількість переглядів: 17150

 

Начальник відділу правового та кадрового забезпечення Пристоличної сільської ради Ірина Мисяковська для місцевої громади деталізувала функціональні обов’язки старости, його зону відповідальності та впливу, пояснила прописані вимоги щодо призначення старост, а також  законодавчу колізію у питанні поділу ОТГ на старостинські округи.

  1. ПОВНОВАЖЕННЯ СТАРОСТИ.

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Головне завдання старости – представницькі функції від мешканців до влади – депутатів і сільського голови. Він – дієвий комунікатор. Адже старостат створювався як аргумент для людей, що об’єднання територій не призведе до порушення прав громадян, не вплине на якість отримання ними адмінпослуг тощо. 

Функціонал старости широкий і прописаний на законодавчому рівні. Так, староста допомагає людям в оформленні документів до органів місцевого самоврядування, сприяє самоорганізації населення, озвучує пріоритетні напрямки розвитку території, визначає її проблематику, бере участь у сесіях, у підготовці проектів рішень ради щодо своєї території, здійснює контроль за благоустроєм , отримує від влади і посадових осіб інформацію та матеріали для здійснення своїх повноважень, веде прийом громадян тощо. (Перелік повноважень прописаний у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», стаття 54-1. Староста).

Старости входять до складу виконавчого комітету. Хоча на сьогодні зареєстрований законопроект, який не передбачає цей факт обов’язковим».

  1. ЯК ОБИРАЄТЬСЯ СТАРОСТА?

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Кандидатури на старосту виносяться сільським головою на розгляд ради і нею обговорюються і затверджуються на період повноважень депутатського корпусу, тобто на п’ять років. Депутати можуть і не проголосувати за жодного з представлених кандидатів, тоді питання призначення виноситься на розгляд повторно».

 

  1. ЯК ПРИПИНИТИ ПОВНОВАЖЕННЯ СТАРОСТИ?

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Законодавство передбачає механізм дострокового припинення повноважень старости. Для цього потрібні аргументовані підстави. Наприклад: факти невиконання ним посадових обов’язків, невдоволення громадян, конфлікти,  численні письмові скарги тощо. Тоді за рішенням ради старосту можна зняти з посади і затвердити рішенням ради іншого з тих кандидатів, яких запропонує сільський голова».

  1. ЧИ МОЖУТЬ ЖИТЕЛІ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ ПРОПОНУВАТИ ГОЛОВІ ОТГ КАНДИДАТУРИ СТАРОСТ?

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Законодавство наразі передбачає єдиного ініціатора висування кандидатів на призначення старост – це сільський голова. Звичайно, він враховує громадську думку, до нього подаються колективні звернення і аргументовані заяви кандидатів-самовисуванців.

Претенденти на старост до можливого затвердження радою запрошуються на засідання постійних депутатських комісій для самопрезентації».

  1. КОМУ ПІДЗВІТНІ СТАРОСТИ? 

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Староста – відносно автономний. Він працює в штаті, наприклад, у Пристоличній сільській раді, є посадовою особою місцевого самоврядування, отримує зарплату й підпорядковується сільському голові та підзвітній раді (не рідше одного разу на рік доповідає про свою роботу перед депутатами).

Староста – це управлінець, який  має робоче місце на довіреній йому території, але він не заміщає сільського голову».

  1. СКІЛЬКИ СТАРОСТ ПЛАНУЄТЬСЯ ОБРАТИ У ПРИСТОЛИЧНІЙ ОТГ.

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Попередньо розглядається призначення двох старост – це на території колишніх сільрад – Великоолександрівської та Дударківської. Щодо прізвищ можливих кандидатів і скільки на сьогодні претендентів – це компетенція виключно сільського голови.

Прерогатива органів місцевого самоврядування – самостійно визначатися з кількістю старост у своїй ОТГ. Бо законодавством не прописано принцип призначення старост, виходячи із кількості населених пунктів ОТГ, їх розпорошеності, чисельності населення тощо».

  1. Є КОНКРЕТНІ ТЕРМІНИ ЩОДО  ПРИЗНАЧЕННЯ СТАРОСТ?

Пряма мова І.МИСЯКОВСЬКОЇ: «Терміни, у які необхідно призначити старосту, не прописані. Більшість функцій, які є в Законі  України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо старости, пов’язані  зі старостинськими округами. Але такі округи неможливо створити, тому що немає чітко визначених повноважень у цьому питанні для ОТГ, що об’єднане не в добровільному порядку, а в адміністративному (Пристолична ОТГ теж відноситься до цієї категорії).

Тому навіть призначивши старосту, не можливо сьогодні забезпечити йому виконання всіх його законних повноважень, оскільки ще немає старостинських округів. Така законодавча колізія наразі  існує.

Тож головне не те, скільки часу пройде до призначення старости, а наскільки ефективного і відповідального управлінця вдасться призначити, бо багато залежиться від особистісних і професійних якостей кандидата».

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь