A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Юрій Йовбак: «Підготовка до шкільної реформи-2027 повинна розпочатися в Щасливому вже зараз»

Дата: 10.02.2021 13:02
Кількість переглядів: 290

Кожен батько і мати, діти яких навчаються сьогодні у школі уважно стежать за проблемами реформування мережі закладів загальної середньої освіти. Дискусія з даного питання гостро розгорілася в засобах масової інформації та соціальних мережах. Це дійсно складне і дуже важливе для всіх питання, адже для реформи школи повинні бути забезпечені належними умовами: кадрами, відповідною навчально-матеріальною базою та фінансами. І хоч до старту реформи у 2024 року ще далеко, але вже сьогодні ми у Щасливому думаємо про те, як зберегти навчальний заклад в даному статусі, який є на сьогодні, – школа I ступеня, II ступеня, III ступеня (ліцей).

Які зміни принесе шкільна реформа?

Реформа шкільної освіти розпочнеться у 2027 році. До 2024 року Пристоличній громаді потрібно визначитись, які навчальні заклади будуть мати статус гімназій, а які – ліцеїв. Наразі, для дітей, які цього року планують перейти в 10 клас, нічого не зміниться. Учні теперішнього 3-го класу, які навчаються за програмою НУШ, перейдуть до 10 класу в 2027 році, коли і стартуватиме шкільна реформа.

Вона полягатиме у поділі школи на 3 ступені:

•             початкова школа (1- 4 класи);

•             гімназія (5-9 класи);

•             ліцей (10-12 класи – старша трирічна профільна школа).

Ліцеї мають бути територіально доступними, тому питання підвозу учнів до закладу освіти та додому буде першочерговим.

Крім того, шкільна реформа 2027 року передбачає проходження 9-класниками ЗНО та ще одного тестування на вибір професійної схильності.

Який курс має взяти Щасливе, щоб бути готовим до шкільної реформи?

Для Щасливого, сподіваємося, процес підготовки до реформування буде успішним, попри ті проблеми, які можуть виникнути в ході змін. Особливо це стосується реалізації проєкту профільної школи (10-12 класи), і про це вже потрібно думати зараз, а не чекати 2024 року.

У першу чергу, нова профільна школа вимагає нових кадрів з новим педагогічним мисленням, з новими підходами. І нам уже сьогодні необхідно зайнятися підготовкою та підбором таких кадрів, які б успішно забезпечили освітній процес у цій ланці. Необхідно думати про забезпечення їх житлом та гідну оплату праці. Проблему кадрів необхідно вирішувати шляхом відправлення випускників нашої школи до вишів за рахунок місцевого бюджету для отримання необхідних школі спеціальностей у галузях математики, фізики, інформатики, хімії та біології. Мова йде про забезпечення тими кадрами, які через 3-4 роки (у 2024-2025 р.р.) будуть затребуваними для того, щоб школа мала ліцей математичного та природознавчого профілів.

                Однозначно, проблем зі створенням профільних ліцейних класів у Щасливській школі не буде, адже ми маємо достатню кількість учнів (чотири паралельні 9-ті класи).

Батьки та вчителі вже сьогодні повинні думати про те, що компетентності учнів за 1-9 класи повинні бути сформовані на такому рівні, щоб діти могли успішно опановувати програму профільної школи. Нам усім – школі, батькам, місцевій владі – потрібно взятися до справи і почати працювати. В іншому випадку дива не станеться, а просто, як завжди відбудеться зміна вивісок – «ЗОШ» на «ліцей».

Для чого відбувається реформування школи?

Для того, щоб учень у 9 класі визначився з колом предметів, які б хотів вивчити поглиблено і йшов їх опановувати в обраний ліцей. Бо кількість предметів, які сьогодні вивчають старшокласники, занадто велика. Багато предметів діти не вивчають на рівні, бо їм просто не вистачає часу, а потрібні для вступу додатково опановують у репетиторів. Зрозуміло, що такий ліцей не може бути в кожній школі. До таких класів, в першу чергу, мають бути зараховані ті діти, які готові вчитися за власної ініціативи, а не лише через бажання своїх батьків.

У цілому, профільна реформа дозволить учням старших класів краще зрозуміти, у якій сфері варто себе реалізувати з урахуванням особистих здібностей та вподобань. Крім того, буде збалансовано співвідношення між вищезгаданою проблемою та питанням належної якості освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь