A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Зустріч влади і громади в Чубинському: переваги ОСББ і особливості співфінансування

Дата: 03.06.2021 08:20
Кількість переглядів: 604

02 червня в залі Інституту розведення та генетики тварин ім. М. В. Зубця Національної академії аграрних наук України в селі Чубинське відбулася зустріч представників виконкому і депутатського корпусу Пристоличної сільської ради на чолі з сільським головою Миколою Каськівим із мешканцями багатоквартирних будинків, які не створили ОСББ.

Мета зустрічі викликана набранням чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та прийняттям Пристоличною сільською радою рішення про затвердження Програми «Сприяння створенню та забезпечення функціонування ОСББ на 2021 – 2023 рік», що передбачає можливість співфінансування капітальних ремонтів житлових будинків ОСББ у визначеному співвідношенні, але не більше, ніж передбачених витрат із сільського бюджету – 500 тис. грн у рік на потреби одного будинку.

Більша частина зали була заповнена людьми, небайдужими до важливої теми. Спочатку відчувалася напруга серед присутніх, були претензії у бік правонаступників Великоолександрівської сільради. Однак потім перешли до суті питань, опираючись на вимоги закону.

Так, Ірина Мисяковська, начальник відділу правового та кадрового забезпечення Пристоличної сільської ради, провела роз’яснення:

«Ми на порозі чергової реорганізації ЖКГ у зв’язку з прийняттям нового закону, який вимагає від органів місцевого самоврядування провести конкурс на управителя кожного будинку, де мешканці досі не створили ОСББ, не визначилися з компанією-управителем або не прийняли рішення про самостійне управління будинком (законом передбачено три форми управління).

 Із переможцями такого конкурсу сільрада зобов’язана підписати договір на управління конкретним будинком із переліком послуг і тарифів, які озвучить переможець (це обслуговування ліфтів, прибирання місць загального користування, освітлення їх, прибирання прибудинкової території).

Середня ціна послуг, яка нині діє на ринку в Київській області  серед управляючих компаній – 7 грн 50 коп і 10 грн 50 коп за метр квадратний.

У вас є право розірвати договір, попередивши за два місяці про таке рішення, і запропонувати альтернативу.

При оголошенні конкурсу потрібно оприлюднити таблицю з типовою технічною характеристикою будинку, що вимагається законодавством (на сайті є оголошення за посиланням:

https://schaslyve-rada.gov.ua/news/1621490459/).

Ми рекомендуємо створювати ОСББ і самостійно обирати управляючу компанію – це убезпечить вас від фінансових витрат у майбутньому.

Закон чітко визначає можливість органів місцевого самоврядування співфінансувати ОСББ. Тому прийнята відповідна Програма, де відсоткове співвідношення коштів чітко не визначене, воно коливається 80 і 20, 70 і 30, залежно від віку і стану  конкретного будинку.

Співучасть бюджетних коштів, не залежно від вартості реконструкції та проекту, може складати не більше 80%, але це не повинно перевищувати 500 тис. грн для одного будинку в межах одного року.

Але у Програмі обумовлено, якщо окремі будинки з ОСББ потребуватимуть капремонтів, що суттєво виходять за рамки суми 500 тис. грн, тоді депутати і відповідна комісія окремо розглядатимуть  кожен конкретний випадок.

Програма передбачає від співвласників пакет документів для співфінансування: рішення загальних зборів співвласників, експертні висновки, проектна документація тощо».

Зустріч мала інформаційно-роз’яснювальний характер, але оголосила проблеми старого житла, які не вирішувалися десятиліттями. Головна з яких – потреба в капремонтах  і фінансова неспроможність співвласників, які вважають можливим навести лад у їхніх будинках за кошти сільради у співвідношенні 99% і 1%.

До 15 червня спеціальна комісія, створена Пристоличною  сільською радою, вивчатиме технічний стан багатоквартирних будинків у Чубинському. Тема матиме продовження.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь