A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Нова символіка:  яким має бути герб Пристоличної громади

Дата: 10.08.2021 21:06
Кількість переглядів: 2308

Фото без опису Пристолична сільська рада розпочала підготовчі роботи щодо створення єдиного герба об‘єднаної територіальної громади.

Про це повідомив 10 серпня перший заступник сільського голови Василь Дембіцький.

«Настав час подумати, яким буде новий герб нашої громади. Нова символіка повинна поєднати унікальні особливості територій трьох колишніх сільрад в одну.  Ухвалювати таке важливе рішення без врахування побажань і бачень жителів усіх сіл ОТГ неможливо. Тому звертаємося до креативних, творчих і небайдужих місцевих громадян, а також колективів, до 15 вересня поділитися власними баченнями нового герба, який би згодом став своєрідною візитівкою нашої об’єднаної громади. Усі ідеї будуть розглянуті й враховані», – сказав Василь Дембіцький.

Із конкретними пропозиціями можна особисто звернутися до Пристоличної сільської ради чи поділитися думками у коментарях.

До теми

Анатолій Ткачук, Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства,  у матеріалі на сайті https://decentralization.gov.ua/ наголошує, що у питанні символіки громадам слід користуватись законом «Про місцеве самоврядування в Україні».

Закон визначає поняття територіальної громади: «територіальна громада – жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр;» Цей закон поширюється на всі територіальні громади України, у тому числі і об‘єднані. У законі є відповідна стаття, що регулює питання символіки власне територіальних громад:

«Стаття 22. Символіка територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть мати власну символіку (герб, прапор тощо), яка відображає їх історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції.

Із урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районними, обласними радами може бути затверджена символіка відповідно району, області.

Зміст, опис та порядок використання символіки територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей визначаються відповідною радою згідно з законом.»

Автор наголошує, що мова в законі йде власне про символи територіальних громад. Якою має бути символіка об‘єднаної територіальної громади? Це має вирішувати територіальна громада в особі місцевої ради, але ця символіка має мати об‘єднуючий характер, має сприйматись усією громадою, а не тільки жителями одного, нехай центрального містечка чи села. Адже наше завдання поступово на основі досить механічного об‘єднання різних сільрад у одну територіальну громаду перейти до нової місцевої ідентичності, де всі жителі цієї громади, не залежно в якому поселенні вони проживають, відчували себе однією сім‘єю.

Також при розробці нової символіки слід розуміти, яким чином вона допоможе громаді сформувати своє обличчя, створити успішний територіальний бренд, який допоможе розумному зростанню території, якою зараз є ОТГ.

На жаль, частина гербів сіл, селищ, які стали центрами нових ОТГ навряд чи можуть справитись з таким завданням. Часто, геральдисти, які готували такі герби, поєднували в них непоєднуване. Раніше на це не звертали увагу, а сьогодні і герб, і логотип, і ключове гасло мають корелюватись одне з одним і створювати цілісний образ територіальної громади. Саме тому, роботу із створенням нової символіки об‘єднаних громад, якщо вона ведеться розумно і з прицілом на розвиток громади, слід вітати і допомагати громадам.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь