A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Володимир Тименко про Україну та українців

Дата: 21.08.2021 09:01
Кількість переглядів: 837

Фото без опису Ми зустрілися у Бориспільській бібліотеці, де пахло старими книгами, відчувався присмак радянського минулого з атрибутами української сучасності.

В атмосфері переплетіння різних епох наша розмова з авторитетною особистістю про бачення незалежності, про безкінечність Українського визвольного руху і причини нинішнього стану речей у країні. Ми торкнулися релігійно-містичного вчення Рудольфа Штайнера і психотипу малоросів за версією Павла Чубинського. Співрозмовник вбачає сакральне призначення української нації та вплив на неї космічних процесів, висловлює надії на покоління Z і радить, як гармонізувати внутрішнє «я».

Текст і фото Оксани Кобзар

Патріот України, який часто був «неугодний» за вільнодумство, вразив небанальністю суджень.

Колишній політик, а нині науковець про себе каже просто: у 1953-му народився біля печі у хаті баби-повитухи в селі Проців на Бориспільщині, де ніколи не було кріпацтва, тому генетично йому передався козацький дух.

Володимир Тименко: «Я завжди дисидент і правдолюб. Спілкуватися зі мною непросто. Я любив спорт, грав, співав, був відмінником. Ще студентом носив вишиванку. Протидія фальші мені шкодить, але життя приводить туди, де я потрібний»

Нині живе на два села – Щасливе і Проців. Плекає ідею створення Української духовної республіки. У 60-ті його свояк, поет і бунтар Григорій Тименко та письмениик Олесь Бердник у процівських плавнях марили тим самим.

Наш гість Володимир Тименко – доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член Спілки дизайнерів України, завідувач кафедри теоретичних дисциплін і професійної освіти Київської державної академії прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука. Також головний науковий співробітник відділу діагностики обдарованості Інституту обдарованої дитини НАПН України, професор кафедри комп’ю­тер­ної, інженерної графіки і дизайну автомеханічного факультету Національного транспортного університету. Автор численних статей, підручників, посібників і наукових праць.

Співрозмовник розповідав багато цікавого, але неможливо вмістити увесь обсяг інформації в форматі місцевої газети.

«Рухівські університети доктора наук Володимира Тименка» – так назвав розділ у своїй книзі журналіст Володимир Білкей, – розповідає співрозмовник. – Знаєте, народний рух не закінчується. Те, що було 30 років тому, відбувається досі й триватиме далі. Де луснуло, обірвалося? Можливо, коли В’ячеслав Чорновіл, якого поважають навіть опоненти й вороги, плакав на з’їзді, бо мільйонери «купили» партійних діячів його організації, щоб створити нові партії? Він просив схаменутися, але марно.

– Цей факт демонструє меркантильність у політикумі?

– Безумовно! Нічого не змінилося. Завжди верхівка зраджувала, згадайте історію.

– Так триватиме й надалі?

– За моїми прогнозами, ні, бо ввімкнулися інші, космічні механізми. У книзі австралійського доктора філософії й педагога Рудольфа Штайнера «Хроніки Акаші» є пояснення всього, що нині відбувається в Україні, Білорусі, у світі.

– Що маєте на увазі?

– Поясню. Син Анни Ахматової, науковець, видатна особистість Лев Гумільов розробив теорію про молоді й старі нації. Так от, українська, як і білоруська, належать до молодих націй, а західні, як і російська – до старих. Українська нація ще не відбулася, вона не показала себе. Такими є світові космічні перебудови. Усе зрозумієте, коли прочитаєте Р. Штайнера, засновника однойменної школи, куди батьки в усьому світі прагнуть віддавати навчатися своїх дітей.

Українці живуть на своїй законній території, а три держави у світі – РФ, США і Ізраїль – ні, однак вони найбільше впливають на світові процеси.

– Усе, що відбувається сьогодні в Україні, закономірно?

– Так. Адже нація – це такий же природний організм, як і інші форми життя на планеті. У вченні Штайнера чітко простежується зв’язок будь-якої живої істоти біосфери з космосом.

– Як думаєте, війна на сході була неминучою?

– Звісно, це поштовх для нашої нації пробудитися, зміцніти в такий жорсткий спосіб. Про українців має почути світ.

– Як оцінюєте той факт, що населення країни виїздить за кордон на заробітки, навчання?

– У цьому є плюс. Співвітчизники несуть нашу культуру в світ.

– Опишіть портрет сучасної української нації.

– Повторюю, нашої нації ще немає, бо не сформована еліта. Національна еліта створює егрегор, тобто духа-охоронця народу в космосі, вбираючи інформацію про його культуру, усі енергіі з цієї території. Еліта виконує функцію піраміди.

– Українських олігархів можна назвати елітою?

– Боже збав, про що ви говорите... Я тому й пішов у науку й відмовився від політики, бо зрозумів: українці зараз нічого не зможуть змінити. Чому? Поясню. Все залежить від зростаючої інтенсивності сонця. Його енергія передається через полярне сяйво по земній осі й особливим чином розповсюджується поверхнею землі.

Відповідно до цього утворилися історико-етнографічні регіони зі своїми кольорами, візерунками, діалектами, культурою... В Україні їх 15, а підрегіонів 20, і вони досі не досліджені як енергетичні утворення, що пов’язані з космосом. На погляд фізиків ці утворення створюють електромагнітні поля низької частоти, і все живе на цих територіях від них залежить.

Знову ж таки, за вченням Штайнера можна зрозуміти, як із первісної людини поступово у взаємодії з біосферою землі змінювалися і утворювалися нації та як втрачався їхній звя’зок із космосом. Язичництво – це наш останній зв’язок із космосом.

– Він перервався, і що тепер?

– А до цього було величезне культурне надбання волфів, які передбачили нинішню епоху матеріалізму. Волфи, до речі, здійснювали свій шлях тисячі років, а закінчили його на Поліссі, розуміючи, що язичництву кінець. Потім прийшло християнство, релігія серця й душі, що й пояснює українську...

– ... надмірну емоційність і нездатність до раціоналізму?

– Я б сказав інакше. У людини має бути розвинено три інтелекти: академічний або словесний (поняття, розрахунок, аналіз, слова), емоційний або художньо-естетичний і практичний (дія). В українців розвиненіші два останні, а з академічним – проблемно. У працях Чубинського, зокрема, 7-му томі, йдеться про українську вдачу, психологію малоросів. Я проаналізував, що такі висновки є й у інших дослідників, наприклад, у американського спеціаліста в області клінічної психології, автора поняття «множинний інтелект» Говарда Гарднера.

Так от Чубинський говорить, що, по-перше, в українців абсолютно не розвинена артільність, тобто здатність до колективної самоорганізації. У нас її досі немає.

По-друге, відсутня здатність до комерції, підприємницької діяльності через сентиментальність і чуттєвість. Кажуть, що краще своє латане, ніж чуже хватане. Нас легко дурити, маніпулювати.

Серед істинних українців одиниці олігархів, великих капіталістів. Тому Україною майже ніколи не керували високодуховні українці, представники еліти, переважно це були «паразитичні» особистості або представники інших націй – росіяни, поляки, євреї...

Ще одна наша особливість, за версією Чубинського, – більша схильність до комерції українських жінок, а не чоловіків. Тому до керування потрібно залучати жінок. І до управління країною також.

– Які позитивні риси притаманні українцям?

– Помірна релігійність. Також органічна єдність українця з природою, для якого, за Вернацьким, це – жива істота. Щодо формотворення і створення нового середовища? Наприклад, винайдення нових композитних матеріалів замість природних нам не властиво. І це в епоху матеріалізму!

Але українці зберегли духовний потенціал. Чого лишень варта наша прекрасна мова! Наприклад, слова «розум», «ум» і «здоровий глузд» означають різні поняття.

До речі, ті духовні постулати, що істинно українські, проповідує і Тібет. Коли у 90-х роках почався перехід до незалежності, тібетські монахи на Андріївському узвозі викладали мандалу всесвіту з кольорового піску. Це своєрідна медитація буддійського світу. Вони відчули націю, яка прагне високих духовних ідеалів, тому й приїхали. У процесі монахам завадили руйнівники.

 Коли закінчується епоха матеріалізму?

– Зараз відбуваються незалежні від нас еволюційні процеси, спричинені прецесією землі. Є 12 знаків зодіаку, як у годиннику 12 позначок. Планета Земля обертається по всій осі й зміщується на один знак зі знаку Бика – символу епохи матеріалізму, на знак Водолія – нову еру, яка називатиметься «Золотий вік цивілізації», коли розвиватиметься кожна нація. У нинішні часи переходу утворюється гібридне середовище, де поняття змішуються: чорне здається білим, а біле – чорним. Ми це відчуваємо. Наприклад, світ сьогодні перейшов на освіту наукового мистецтва, тобто цифрового мистецтва. Будь-яке матеріалістичне має бути духовним. А наша освіта залишається суто академічною, на жаль.

– Що потрібно сьогодні нашим дітям? Як їх розвивати правильно?

– Найбільша потреба покоління Z – дітей, які народилися до 2012 року, і покоління райдуг – дітей, які народжуються до кінця 2021-го – це вільна комунікація, творчість, цифрові технології й мистецтво.

МОН України має прислухатися до того, що говорить європейська комісія з освіти. А саме: сучасна шкільна освіта має перейти від STEM-освіти (наука і природа) до STЕAM-освіти (з’являється А – арт), де S – наука, T – технології, Е – інженерінг, А – артмистецтво, М – математика. Має бути поєднання напрямків, наприклад, дизайн і математика, дизайн і технологія, мистецтво і технології. Щоб було вільне самовираження дитини, потрібно впровадження цифрових технологій в освітнє середовище. У нас молоде талановите покоління, для якого штучно створюються перепони для належного розвитку. Щоб навчати по-новому, то має бути підготовлений вчитель. Сьогодні у його компетентностях немає слова «мистецтво».

Ще нонсенс: у заклади культури і мистецтва цього року для вступників-художників, які мислять образами, введено екзамен із математики, і більшість його не склали. Такі дії робляться руками лобістів. Успіх української молоді, її конкурентність не потрібні ні Європі, ні Росії...

Уявіть, у світі досі немає поняття «український дизайн» в інтер’єрі, архітектурі, а, наприклад, скандинавський, японський – широко відомі.

Як навчитися бути щасливими, не зважати на всі наші суспільні негаразди, адже життя прекрасне?

– Вчитися, світлішати, рости духовно. Розвивати інтелект, намагатися, щоб те, що ви думаєте, говорите й робите, співпадало і відбувалося водночас. Звідси починається зцілення.

Є чотири стихії: земля, вода, повітря і вогонь. Це першооснови світу. П’ятим елементом називають непізнаний елемент, чорну матерію, і її 85% у всесвіті. У святому письмі є вислів «воїнство небесне». Це планети. Як трактується в «Розумній Біблії» О. Лопухіна, ця фраза є у всіх древніх мовах і означає «окраса планет». Також астрономи підтвердять, що оболонки планет оточує газоподібна кольорова субстанція. Райдужні оболонки очей, чакри, аури людини теж мають кольори, через які здійснюється вплив із космосу. Тобто уже наявний, але досі не пояснений факт певної духовної субстанції всюди.

 Як вважаєте, наскільки незалежним почувається середньостатистичний українець?

– По-справжньому незалежним можна бути лише духовно. Цьому потрібно вчитися. Є кольоровий тест Люшера. Знайдіть в інтернеті. Візьміть фарби, виберіть улюблені кольори і нанесіть ними плями на папір, а потім зверху накрийте його іншим аркушем. Кольори змішаються, і утвориться композиція. Опишіть її. Потім за тестом Люшера дізнайтеся, хто ви є, й розпочинайте роботу над собою.

Ще порада з гармонізації. Прокидаєтеся вранці за 15 хв до сходу сонця. Коли воно підніметься над верхівками дерев, ваша райдужна оболонка очей сприйме потрібну інформацію. Поклоніться світилу і чомусь вищому, подякуйте, і це спричинить вироблення серотодоніна. Щоб глибше відчути радість, що ти є на цьому світі, коли сонце в зеніті, теж подякуй йому за полудень. При заході знову вклонися. Не дивіться на сонце, бережіть очі, відчувайте його фізично. Коли щиро повірите у взаємодію з ним, тоді перейдете у біоритми з вищою енергією, почнете жити в гармонії; вона живитиме вас, а не соціум, який висмоктує сили. Отоді здоровий злузд прокидається, і пробуджується духовна сутність людини. А ми ж маємо побудувати разом Українську духовну республіку, розкрити свій потенціал і бути щасливими.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь