A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Анастасія Покозацька про особливості переходу на е-лікарняні

Дата: 15.09.2021 10:33
Кількість переглядів: 554

Із 1 вересня 2021 року усі медичні заклади Пристоличної сільської ради перейшли на електронні лікарняні – електронний документ про тимчасову непрацездатність хворого.

Які особливості отримання електронного листка тимчасової непрацездатності у перехідний період відмови від паперового лікарняного? Розповіла головний лікар Щасливської МА ЗПСМ Анастасія Покозацька.

«Перехідний етап є складним, оскільки загальна медична інформаційна система Електронного реєстру листків непрацездатності поки налаштовується, тому медичні висновки обробляються із затримкою», – говорить лікарка.

Також Анастосія Покозацька закликає усіх громадян, які підписали декларації з сімейними лікарями на території Пристоличної сільської ради, нині зробити доповнення в деклараціях – вказати серію паспорта й ідентифікаційний код для можливості отримання е-лікарняного.

«Правильно оформлений лікарем е-лікарняний у електронній системі буде доступний для Пенсійного фонду й роботодавця. Пацієнт не потребує повторного візиту до лікаря, якщо його стан здоров’я покращився  й попередньо було визначено дату завершення перебування хворого на лікарняному. Якщо є скарги на стан здоров’я, тоді хворий відвідує медзаклад і лікарняний продовжується», –  повідомила Анастасія Покозацька.

 

Як оформлюється е-лікарняний?

Перший крок у формуванні лікарняного: працівник звертається до лікаря (закладу охорони здоров’я).

Далі розпочинається робота лікаря: він відкриває лікарняний лист у електронній системі й підписує його своїм електронним підписом.

Лікар обов’язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

Далі, на підставі лікарського висновку в Реєстрі, який веде Пенсійний фонд України, формується запис із унікальним номером – єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності.

І можна вважати, що електронний листок непрацездатності створено – лікарняний є підставою для нарахування виплат. Працівник повинен повідомити роботодавця про те, що захворів.

Роботодавець може переглянути інформацію з електронного листка непрацездатності свого працівника на вебпорталі http://portal.pfu.gov.ua. Йому потрібно зайти в електронний кабінет страхувальника в розділ «Електронний реєстр листків непрацездатності». За податковим номером фізичної особи працівника буде доступна необхідна інформація.

Така інформація доступна роботодавцю лише про тих працівників, які працюють у нього за основним місцем роботи.

Варто наголосити, що роботодавець не матиме доступу до даних із вказаним діагнозом працівника!

Після отримання інформації роботодавець одразу може сформувати заяву-розрахунок для фінансування коштів від Фонду соціального страхування. Інформація одразу стає доступна Фонду соціального страхування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь