ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Анастасія Покозацька: «Пристолична ОТГ – самодостатня і може розвивати медицину»

Дата: 04.10.2021 11:20
Кількість переглядів: 427

Фото без опису Про деталі роботи місцевих закладів медицини у перехідний період запуску своє первинки і подальші перспективи КНП «Пристоличний Медичний Центр» у розмові з Анастасією Покозацькою – виконуючою обов’язки керівника новоствореного закладу, головним лікарем Щасливської медичної амбулаторії ЗПСМ.

Оксана Кобзар,  фото Сергія Марченка

– Сімейні лікарі медичних амбулаторій нашої громади підписали понад 14 тисяч декларацій. Це найбільша кількість порівняно з іншими сільськими громадами Бориспільщини, які підпорядковуються районному центру первинної медико-санітарної допомоги. Нині є охочі в наших селах підписати декларації, але не вистачає лікарів, потрібно щонайменше три фахівці.

Наприклад, у мене 2220 декларацій, на прийом приходять по 60-70 хворих, це велике навантаження, – розповідає Анастасія Василівна. – Створення КНП «Пристоличний Медичний Центр» – це правильне рішення. Центру будуть підпорядковані усі медамбулаторії ОТГ.

Процес перереєстрації не вплине на роботу медичних амбулаторій. Усі фахівці, які погодяться працювати в новоствореному КНП, залишаться, але примусу не буде. 

– Назвіть переваги, які слід очікувати громаді найближчим часом від КНП «Пристоличний Медичний Центр».

– Не хочу загадувати наперед. Головне – завершити процес оформлення дозвільних документів і запустити роботу Центру. Тоді з наступного року кошти з державного бюджету через НСЗУ отримуватиме місцеве підприємство.

У перспективі плануємо запрошувати на роботу вузькопрофільних спеціалістів, організувати невідкладну допомогу з цілодобовим чергуванням бригади медиків. Наша мета – здоров’я людей, які мають отримувати якісну медичну допомогу на місці. Перелік медпослуг будемо поступово розширювати.

Пристолична ОТГ  – самодостатня процвітаюча громада, яка потребує розвитку медицини.  У нас чудова медична база для функціонування місцевої первинної ланки на базі нової Щасливської медамбулаторії, яка відповідає всім сучасним вимогам. Ми маємо гематологічний аналізатор, невдовзі отримаємо біохімічний аналізатор, планується постачання й іншого обладнання. Працюють фахові колективи. Найближчим часом сільська рада планує оновлення амбулаторій у селах громади щодо забезпечення вимог інклюзії. Думаю, згодом постане питання капітальних ремонтів в амбулаторіях.

Сільський голова Микола Каськів і депутати зацікавлені у підтримці медичної галузі. Але для змін потрібен час.

– Створюючи КНП, ви орієнтувалися на досвід інших ОТГ?

– У Бориспільському районі ми перші серед сільських громад створили свою первинку. Переймали досвід у Києво-Святошинської та окремих громад Вишгородського району. Колеги кажуть, що головна умова успіху КНП – це прибуткова сільська рада з великою кількістю населення.

– Що хочете сказати жителям Пристоличної громади?

– Хочу побажати всім здоров’я і заспокоїти пацієнтів. Громадяни не відчують жодних незручностей в отриманні медпослуг у нинішній перехідний період. 

Також нагадую, що імунізація здійснюється у кожній амбулаторії, вакцинами ми забезпечені.

У зв’язку з тим, що з 1 вересня видаємо електронні лікарняні, потрібно вносити коригування до декларацій – вказати дані паспорта й номер ідентифікаційного коду пацієнта. Це потрібно й для того, щоб через додаток «Дія» кожен вакцинований міг отримати COVID-сертифікат.

Нагадаємо

У червні 2021 року Бориспільська районна рада вийшла зі складу засновників районної первинки.

Натомість новими співзасновниками КНП  «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» з центром у Воронькові мали стати чотири громади: Вороньківська, Золочівська, Гірська і Пристолична. Статутний капітал мав бути розподілений між громадами згідно з кількістю населення.

Після тривалого обговорення на рівні Пристоличної ОТГ було прийнято колегіальне рішення в інтересах громади – реєстрація місцевого КНП, де єдиний засновник – Пристолична сільська рада.

2,8 млн для вторинної ланки медицини

На липневій сесії депутати Пристоличної сільської ради ухвалили рішення ввійти до складу засновників та підтримали пропозицію щодо розподілу часток засновників КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» з часткою в статутному капіталі – 8%, що складає 2 898 542,48 грн (два мільйони вісімсот дев’яносто вісім тисяч п’ятсот сорок дві гривні 48 копійок).

Нині КНП «ББЛІЛ» має розподіл часток засновників таким чином:

Бориспільська міська рада Київської області – 75%, що складає 27 173 835,75 грн;

Вороньківська сільська рада – 9%, що складає 3 260 860,29 грн;

Пристолична сільська рада – 8%, що складає 2 898 542,48 грн;

Гірська сільська рада – 5%, що складає 1 811 589,05 грн;

Золочівська сільська рада – 3%, що складає  1 086 953,43 грн.

Сільський голова Микола Каськів підписав запропонований Статут КНП «ББЛІЛ» у новій редакції.

Микола Каськів про рішення Пристоличної ОТГ ввійти до складу співзасновників ББЛІЛ та заснувати КНП  «Пристоличний Медичний Центр»:  

– Місцева влада спільно з депутатським корпусом дбає про інтереси своєї громади, гарантуючи можливість кожному жителю наших сіл отримувати необхідні якісні послуги первинної та вторинної ланки медицини. Здоров’я – понад усе!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь