A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

День пам'яті жертв Голодомору – 27 листопада

Дата: 25.11.2021 06:27
Кількість переглядів: 422

Фото без опису Вперше пам'ятна дата була встановлена указом Президента в 1998 році. Відзначається вона щорічно в четверту суботу листопада. День пам'яті жертв Голодомору у 2021 році випадає на 27 листопада.

День пам'яті жертв Голодомору – це щорічна жалобна дата в Україні. Наприкінці листопада ми вшановуємо пам'ять усіх людей, які загинули під час трьох голодоморів у ХХ столітті. Цей день покликаний закарбувати в народній пам'яті страшну трагедію українського народу, і передати цю пам'ять наступному поколінню.

Офіційно свято називається Днем пам'яті жертв голодоморів, адже таких голодоморів було три: у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 рр. Другий Голодомор забрав найбільше життів: від 4,5 до 10 мільйонів життів за різними даними.

Голодомор був організований радянською владою і деякими країнами світу визнаний геноцидом українського народу. Радянський Союз заперечував факт масової смерті українців від штучного голоду. Лише після здобуття незалежності були оприлюднені архівні документи та свідчення очевидців.

Традиційно цього дня організовують загальнонаціональну хвилину мовчання, якою вшановують пам'ять усіх померлих. У храмах України проводяться поминальні богослужіння. У траурну дату організовуються інформаційні заходи та проекти про голодомори.

У День пам'яті жертв голодоморів проводиться акція «Запали свічку пам'яті». Кожен українець може запалити свічку на вікні після хвилини пам'яті. Свічки також запалюють біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах і в «Меморіалі жертв Голодомору» в Києві.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь