A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Служба у справах дітей: Розлучення батьків – травма для їхньої дитини

Дата: 28.11.2021 09:23
Кількість переглядів: 483

Начальник служби у справах дітей Пристоличної сільської ради Людмила Корніяка:

– Збільшилася кількість звернень від батьків щодо встановлення місця проживання дитини або визначення порядку спілкування того з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Такі питання виникають, коли батьки розлучені або в знаходяться в стані розлучення й «ділять» спільну дитину.

Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» передбачено звернення до служби у справах дітей у випадку порушення прав і законних інтересів дітей. Інколи батьки вбачають порушення таких прав через призму власних інтересів або ступеня розчарування в партнері, а дитина стає засобом маніпуляції.

Ось реальний приклад. Звертається батько, який стверджує, що колишня дружина чинить перешкоди спілкуванню з дитиною. З’ясовуємо обставини, проводимо бесіду з матір’ю, яка заявляє, що дає можливість дитині бачитися з батьком, але висуває низку вимог до ексчоловіка. Він у відповідь озвучує свої. Обоє говорять нібито про інтереси дитини, а насправді висувають претензії та намагаються «насолити» одне одному.

Такі пари очікують, що їхні проблеми вирішить третя сторона – служба у справах дітей.

Дійсно, пунктом 72, 73 постанови  Кабінету  Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язані із захистом прав дитини», виписаний алгоритм дій служби щодо вирішення суперечки між батьками. Службою проводяться низка заходів, спрямованих на захист прав дитини в правовому полі. Батькам надається рішення, яке має рекомендаційний характер, щодо їхніх дій на користь дитини. І допоки батьки не повернуться обличчям до дитини, спір не вирішить жоден суд.

Ще приклад. Молоді батьки новонародженої дитини мешкають із батьками дружини. Розлучаючись, молода мама вважає, що немовля не потребує уваги батька. А бабуся дитини підтримує таке рішення. Батько маляти не погоджується з відстороненням і звертається за допомогою до служби у справах дітей.

Утрутившись у ситуацію на ранній стадії  конфлікту, службі вдалося не лише захистити права дитини та забезпечити участь у її вихованні обох батьків, а ще у підсумку сім’я залишилася цілісною.

Варто пам’ятати, що розлучення батьків – майже неминуча психологічна травма для їхньої дитини.

Нагадаємо

Cлужба у справах дітей забезпечує виконання повноважень, встановлених законодавством України у сфері правового захисту, соціальної підтримки та надання соціальних послуг дітям, зокрема дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах; із питань поліпшення становища сімей, а також сімей із дітьми, багатодітних і молодих сімей, оздоровлення та відпочинку дітей, попередження насильства в сім’ї, забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, протидії торгівлі людьми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь