ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Уктам Мукумов – український господарник узбецького походження

Дата: 28.11.2021 09:35
Кількість переглядів: 491

Армія, мова, віра… Саме ці слова ще задовго до їх поєднання у відоме політичне гасло суттєво вплинули на світосприйняття Уктама Хамідовича Мукумова. Це і вирізняє його з-поміж односельців у Щасливому, куди занесла його доля – аж за чотири тисячі кілометрів від батьківського дому, що в передмісті Самарканда в Узбекистані.

Малим його жартома називали «аґроном», бо залюбки допомагав матері на городі, а «вченим агрономом» він став після закінчення в Києві Української сільськогосподарської академії. Швидко піднявся кар’єрними сходами від шофера до директора радгоспу «Бортничі» й керівника консервного заводу в Щасливому.

Мій співрозмовник, колишній заступник Щасливського сільського голови, а нині начальник відділу постачання та господарювання Пристоличної сільської ради – людина не лише з цікавою біографією, а й завидними якостями лідера й господарника. Він понад 30 років живе і працює в Щасливому.  Його особиста історія варта уваги й поваги. Можна й мемуари писати…

Сьогодні у свої 60+ голова інтернаціональної сім’ї та шанований на Бориспільщині фахівець зізнається, що, озираючись назад, нічого не хотів би змінювати, бо всі сфери його життя наповнені змістом.

Оксана Кобзар, фото автора та з сімейного архіву

Армія і рубінове кохання

Виходець із багатодітної родини – він третя дитина з-поміж 12 братів і сестер – у 1978-ому пішов до армії. Красень-узбек потрапив у Чехословаччину. Залишився за контрактом, відслужив  шість років. Один із переломних для нього моментів перебування за кордоном – це знайомство з юною Лідою.

«Симпатична українка з Вінниччини приїхала працювати до військової частини фармацевтом, оселилася на одному поверсі зі мною. Було достатньо погляду, щоб сподобатися одне одному. Національність для мене не має значення. Спалахнула любов. Одружилися. У консульстві в Братиславі нас розписали. Згодом народилася і донька», – згадує співрозмовник. 

Своїм прикладом пара спростовує твердження сучасних психологів, що нібито «кохання живе три роки». Бо Уктам і Лідія разом майже 40  щасливих літ у любові й злагоді, а в лютому 2022 року в них рубінове весілля.

«Що подаруєте дружині на ювілей?» – запитую. «Ще не отримав замовлення. Що скаже, те й куплю. Повезу, нехай вибере сама», – просто і правильно відповідає люблячий чоловік. Респект!

Мова

Уктам Хамідович – поліглот і «громадянин світу».

«У п’ять років я знав російську. Із мамою, іранкою, розмовляв іранською, а з татом говорив таджицькою.  Батьки між собою спілкувалися узбецькою. Ще знаю споріднені мови – казахську й азербайджанську, а також татарську, бо неподалік від нас у Самарканді жили депортовані кримські татари.  Розуміюся афганською. Вивчив словацьку в армії. А українську люблю як рідну», – говорить українською узбек Уктам Хамідович і додає по-узбецьки: Hammasi yaxshi bo’lsin, що перекладається – Нехай усе буде добре.

До речі, Уктам увійшов в історію сільгоспакадемії у Києві як студент, який на початку 90-х першим складав заліки і готував курсову українською, хоча на той час мешкав в Україні лише три роки. Згодом молодий чоловік із Середньої Азії успішно захистив і дипломну роботу українською, цим викликав щире захоплення у членів комісії.

Віра

Він – мусульманин, який сповідує іслам, але не ходить до мечеті. Дружина і діти – православні, хрещені й відвідують храми. Питання віросповідання для подружжя не було спірним, адже Бог єдиносущий. Уктама навіть брали за кума і хрещеного батька.

Їхня спільна з дружиною віра – сімейні цінності. Говорить, що найбільше його досягнення в житті – двоє дорослих дітей і поки що двоє чудових онуків. Донька і син живуть окремо, а внуки кожні вихідні залюбки проводять у Мукумових. За родинною традицією господар у вихідні куховарить сам, щоб дружина відпочила. До речі, купувати продукти – теж його «святий» обов’язок.

«І плов, і чебуреки, шашлики чи люля-кебаб – у мене всі національні страви смачні. У дружини завжди відмінний борщ, смачні вареники й голубці…», – розповідає Хамідович.

Рецептом узбецького плову не поділився, каже, що важливо одне – це вкладати душу в приготування, бо так навчив його батько.

«Синку, усе, що ти робиш, то роби з душею і добрим будь до людей, поступливим, бо схилену голову і меч не бере», – так мудро наставляв простий шофер із Узбекистану. Уктам дослухався…

І багато роботи

У 26 років він вступив до академії. Каже, хотів навчатися на юриста, але не було направлення. Обрав агрономію. На другому курсі влаштувався шофером на підміну в радгоспі «Бортничі». Кермував то вантажівкою, то автобусом, молоковозом чи водовозом. Мешкав із сім’єю у крихітній кімнатці в старому садочку, переобладнаному для гуртожитку в селі Гора.

Про успішну кар’єру розповідає коротко: «У 1990-му отримав квартиру в Щасливому. Тоді ж запропонували посаду бригадира по захисту рослин у плівкових теплицях. Невдовзі став керуючим агрономом, а далі – управляючим. Потім очолював місцевий консервний завод до початку 2000-их. Звідти пішов на посаду першого заступника директора, а потім і директора ВАТ «Племінний завод «Бортничі».

Уктам Хамідович згадує той економічно важкий період розпаду підприємства, коли у 2003-ому завод підлягав ліквідації, а елітну велику рогату худобу голшти?нської молочної породи новоявлені господарі змушували директора пустити на м’ясо за 1,032 грн за кг живої ваги. Дійних корів на той час було 4 тисячі голів, а ще молодняк, телята, бики…

«Колектив радгоспу налічував майже 2,5 тисячі людей, було до півтисячі одиниць техніки… Але після розпаду Союзу втратилися економічні зв’язки з іншими республіками… У нас зарплату перестали платити, у людей була повна невизначеність.. Підприємство швидко  збанкрутувало», – згадує про часи руйнування радгоспу-мільйонера, який колись мав статус «всесоюзного» і 12 профільних відділків, займав територію від аеропорту «Бориспіль» до межі з містом Києвом і обробляв 1700 га сільгоспугідь, де нині столичний масив Позняки.

Розповідає, що у радгоспі функціонували три великі ферми в Горі, у Щасливому і Бортничах, була велика птахофабрика з інкубаторами; крім ВРХ вирощували баранів, свиней, діяв один із перших на Київщині тепличний комбінат, працював консервний завод, було налагоджено кормовиробництво  – сьогодні тодішні масштаби діяльності радгоспу важко уявити, бо подібні сільськогосподарські підприємства за часи незалежності не вдалося створити, а Україна досі не використовує в достатній мірі власний аграрний потенціал, тому і не стала «годувальницею Європи».

Уктам Мукумов розповідає, що радгосп купував племінний скот в Англії, Бельгії та інших країнах Європи. Імпортований молодняк ВРХ із-за кордону доставляли до литовського Клайпеда, а звідти транспортували в Україну, на Київщину. Тут розводили і постачали поголів’я у республіки Радянського Союзу.

«У радгоспі працювали висококваліфіковані спеціалісти. А який зоотехнічний відділ був! Що тепер говорити… Процес банкрутства радгоспу від нас не залежав.  Але господарство вивело «у люди» багатьох, і мене в тому числі. Із радгоспом почалося становлення  села Щасливе», – вважає ексдиректор.

Хамідович теж доклав і докладає чимало професійних і особистісних зусиль до процесу розвитку громади. Місцеві шанують його, бо він – господарник, яких мало, і Людина з великої літери.

Тож hammasi yaxshi bo’lsin!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь