A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Для прохвоста нема поста

Дата: 28.11.2021 18:09
Кількість переглядів: 525

Якщо хтось із вірян не бажав готувати свою душу до Різдва очищенням, то про таких у народі  казали: «Для прохвоста нема постА».  Бо «Істинний піст – це  віддалення від зла, приборкання язика, похоті, гніву, припинення обману і клятвопорушень».

Свято Пилипа – 27 листопада – це останній день перед постом. У кожній оселі колись готували борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажене м’ясо. За давнім звичаєм до батьків обов’язково приходили на вечерю доньки із зятями, сини з невістками, куми, запрошували й одиноких селян.

Вечеряли на Пилипа «в складчину». Запрошені сім’ї збиралися в одній оселі, приносили їжу і напої – «щоб провести Пилипа». Тривали вечорниці за північ.

На Заговини (28 листопада) збиралися хлопці й дівчата. Ті, хто не встиг заслати сватів або їх не дочекався, парубкували й дівували далі. Про таких казали: «Пилип не до всіх прилип».

Триває Різдвяний (Пилипівський) піст із 28 листопада до 7 січня й готує християн до зустрічі одного з найважливіших церковних свят – Різдва Христового. Цей піст не такий строгий, як перед Великоднем. Основні правила: заборона вживання м’яса, вершкового масла, сиру, яєць, алкоголю. Рибу можна їсти в суботні та недільні дні й на свята.

Медики радять

Лікарі радять відмовлятися від «скоромного» поступово. Піст – справа особиста, тому кожен вирішує сам. Треба бути психологічно готовим, тоді навіть у випадку захворювань шлунково-кишкового тракту загострення не буде. Не можна постити людям із відкритою виразкою шлунка (аби вона загоїлася потрібен тваринний білок), ерозивним гастродуоденітом, хронічним панкреатитом та хворим на цукровий діабет.

Шлунок налаштований на певну їжу та об’єм, тому до посту слід готуватися за тиждень: потрібно не переїдати, обмежити вживання жирної їжі, зменшити порції. Так само й виходити з посту: в обмежених кількостях вживати копчені та смажені м’ясні страви, поступово вводити в раціон сметану, сало та інші жирні продукти.

Поради церкви

Священики нагадують, що лише обмеженням їжі душі не очистити. Люди повинні боротися не з апетитом, а з гріховними думками, спокусами, честолюбством, гординею: всю увагу потрібно звернути на піст душевний, тоді й тілесний буде на користь.

Піст – це утримання у слові, розвагах, веселощах, інтимному житті, тому в цей час не варто поспішати до РАЦСу. Краще зачекати і з переїздом до нового помешкання та не розпочинати важливих нових справ, а з миром закінчувати розпочаті. Це час молитви і очищення духовного і фізичного.

Св. Іван Золотоуст так говорив: «Хто обмежує піст одним утриманням від їжі, той безчестить його. Не одні уста повинні постити. Нехай постять і око, і слух, і руки, і ноги, і все наше тіло». А преподобний Єфрем Сирійський роз’яс­нював вірянам: «Краще їсти і дякувати за це Господу, ніж не їсти й осуджувати ближнього». Також навчає, яким має бути правдивий піст: «Істинний піст є віддалення від зла, приборкання язика, похоті, гніву, припинення обману і клятвопорушень».

Відколи хрестилися, тоді й говіли

З прийняттям християнства в календарну структуру було введено офіційну форму постів, за допомогою якої віряни обмежували себе м’ясними й молочними продуктами. Атеїстична пропаганда за часів Союзу під гаслом К.Маркса «Релігія – опіум для народу» розгорнула шалену боротьбу проти постів і класифікувала їх як форму класового визиску: мовляв, церковники обманюють народ і позбавляють його калорійного харчування, у такий спосіб економлять харчі для власних потреб.

Не втримувалися від подібної спокуси задовго до цього й іноземці. Так Д. Деляфліз – француз за походженням – який потрапив у полон під час наполеонівського походу 1812 року і залишився жити в Україні, досліджуючи побут і звичаї Київщини, писав, що додатковою причиною захворювань є пости, які «надто шкідливі для людей слабких, хворих, тих, хто лікується, вагітних жінок та матерів, які годують дітей», тому священикам, на його думку, треба давати поради хворим щодо харчування в піст. Усі сходилися на тому, що зважаючи на слабкий фізичний стан людини, пост не виправданий, і ці християни не мають дотримуватися церковних приписів.

Проте за нормальних умов – і це підтверджує сучасна медицина – у постуванні є раціональне зерно. Обмежуючи вживання жирних продуктів, люди вводили в раціон значну кількість рослинної їжі – олію, квашені овочі, сухофрукти, горіхи, гриби, рибу тощо. Це, на думку дієтологів, нормалізує вагу, фізичне самопочуття та психологічний стан. Тож, чому не поговіти на здоров’я, хоча б кілька днів перед ситим циклом новорічно-різдвяних свят?

Народний синоптик

«Яка ніч у Пилипівку – такий день у Петрівку»

Якщо на Пилипівський піст лежить сніг, то він лежатиме і до повені» (тобто буде морозною зима)

У цю пору найкоротше сонцестояння, є прислів’я: «У Пилипівку день до обіду».

Апостол Пилип – був знавцем святого письма і чекав приходу Месії. Він є одним із 12 святих апостолів, гостював на Таємній Вечері, мав розмову з Ісусом. За земного життя проповідував християнство. Був розіп’ятий і помер на хресті. Похований в Туреччині, могилу знайдено археологами в 2011 році.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь