ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Фахівці Інституту імені М.В. Зубця НААН – це гордість України, вони рухають розвиток тваринництва

Дата: 29.11.2021 07:50
Кількість переглядів: 715

Згідно зі штатним розписом, колектив Інституту налічує 92 співробітників,  серед яких 70% – науковці (13 докторів наук, 31 кандидат наук, два академіки). Не всі знаходяться на території села Чубинське, частина перебуває в інших регіонах України.

Олена Сидоренко – завідувачка відділу генетичних ресурсів розповідає:

– На базі Інституту знаходиться банк генетичних ресурсів, що є національним надбанням, має відповідний сертифікат. У нашому банку зберігається сперма бугаїв ВРХ, баранів, кнурів, жеребців, птиці та молоки риб для збереження і відновлення локальних порід. Матеріал зберігається у спеціальних ємностях (великі вагою 500 кг), у рідкому азоті за температури -196 °C, що заправляється відповідно до потреби. Процес зберігання не залежить від перебоїв із електропостачанням. Є також невеликі карантинні сховища для тимчасового зберігання генетичного матеріалу.

Любов Стародуб – старший науковий співробітник, доктор наук.

Цитогенетична лабораторія – одна з різновидів генетичної лабораторії. Тут працюють і науковці, й аспіранти – проводяться дослідження каріотипу (хромосомного набору різноманітних сільськогосподарських тварин), що відповідає за відтворення і продуктивну здатність тварин.

Наталія Махначова – кандидат наук, старший науковий співробітник.

У лабораторії генетики проводяться дослідження будь-якого генетичного матеріалу різних видів сільськогосподарських тварин. Є відповідне обладнання і бокси.

Варвара Фасоля (на фото ліворуч) все трудове життя працює в бібліотеці й обожнює свою справу, її колега – Наталія Кузебна, науковий співробітник.

Завідувачка Варвара Іванівна розповідає, що, незважаючи на економічні труднощі в країні, бібліотека Інституту «тримається на плаву» і має завидний фонд:

– Ми постійно займаємося комплектуванням фонду. Найперше – це передплата фахових періодичних видань, яких раніше надходило понад 30 найменувань. Через військову ситуацію ми не отримуємо низки солідних російських видань – це прикро, бо наука має бути розмежована з політикою. Добірки російських журналів «Зоотехния», «Молочное и мясное скотоводство», «Животноводство» у бібліотеці зберігаються повністю з 1953 року. Нині передплачуємо всі українські видання про тваринництво.

Із надходженням паперових книжок нині складніше, доводиться купувати вибірково в авторів чи приватних видавництв. Маємо базу електронних книг, посібників, які скачуємо безкоштовно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь