ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Фахівці Інституту імені М.В. Зубця НААН – це гордість України, вони рухають розвиток тваринництва

Дата: 29.11.2021 07:50
Кількість переглядів: 707

Згідно зі штатним розписом, колектив Інституту налічує 92 співробітників,  серед яких 70% – науковці (13 докторів наук, 31 кандидат наук, два академіки). Не всі знаходяться на території села Чубинське, частина перебуває в інших регіонах України.

Олена Сидоренко – завідувачка відділу генетичних ресурсів розповідає:

– На базі Інституту знаходиться банк генетичних ресурсів, що є національним надбанням, має відповідний сертифікат. У нашому банку зберігається сперма бугаїв ВРХ, баранів, кнурів, жеребців, птиці та молоки риб для збереження і відновлення локальних порід. Матеріал зберігається у спеціальних ємностях (великі вагою 500 кг), у рідкому азоті за температури -196 °C, що заправляється відповідно до потреби. Процес зберігання не залежить від перебоїв із електропостачанням. Є також невеликі карантинні сховища для тимчасового зберігання генетичного матеріалу.

Любов Стародуб – старший науковий співробітник, доктор наук.

Цитогенетична лабораторія – одна з різновидів генетичної лабораторії. Тут працюють і науковці, й аспіранти – проводяться дослідження каріотипу (хромосомного набору різноманітних сільськогосподарських тварин), що відповідає за відтворення і продуктивну здатність тварин.

Наталія Махначова – кандидат наук, старший науковий співробітник.

У лабораторії генетики проводяться дослідження будь-якого генетичного матеріалу різних видів сільськогосподарських тварин. Є відповідне обладнання і бокси.

Варвара Фасоля (на фото ліворуч) все трудове життя працює в бібліотеці й обожнює свою справу, її колега – Наталія Кузебна, науковий співробітник.

Завідувачка Варвара Іванівна розповідає, що, незважаючи на економічні труднощі в країні, бібліотека Інституту «тримається на плаву» і має завидний фонд:

– Ми постійно займаємося комплектуванням фонду. Найперше – це передплата фахових періодичних видань, яких раніше надходило понад 30 найменувань. Через військову ситуацію ми не отримуємо низки солідних російських видань – це прикро, бо наука має бути розмежована з політикою. Добірки російських журналів «Зоотехния», «Молочное и мясное скотоводство», «Животноводство» у бібліотеці зберігаються повністю з 1953 року. Нині передплачуємо всі українські видання про тваринництво.

Із надходженням паперових книжок нині складніше, доводиться купувати вибірково в авторів чи приватних видавництв. Маємо базу електронних книг, посібників, які скачуємо безкоштовно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь