A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Микола Каськів: «У 2022-му розширимо будівництво, зробивши ставку на співфінансуванні»

Дата: 02.01.2022 10:46
Кількість переглядів: 534

Він працює. У грудні 2020 року Пристолична сільська рада відзначає рік від моменту заснування. Три самодостатні сільські ради – вісім сіл – об’єдналися в одну перспективну Пристоличну громаду і, як показав перший непростий рік роботи, результат більш ніж оправданий, а за підсумками діяльності ОТГ лідирує в районі, зокрема у галузі будівництві, залученні інвестицій і надходженнях до бюджету, незважаючи на весняні та осінні складнощі через карантин, і велику кількість випадків захворюваності на COVID-19 у селах ОТГ.

Пристоличному сільському голові Миколі Каськіву, досвідченому управлінцю, який до обрання не мав досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, довелося зіткнутися з багатьма викликами на новій посаді. Найперше – це особиста відповідальність перед людьми за створення фундаментальної основи роботи трьох різних сільрад в одну, дійсно об’єднану. Сьогодні керівник зізнається, що довелося нелегко.

Важливим для новообраного сільського голови було те, щоб усі спеціалісти, які працювали в колишніх сільрадах, були забезпечені роботою. Вдалося уникнути скорочень і правильно розподілити професійні обов’язки між фахівцями відділів та управлінь так, щоб мешканці отримували всі адміністративні послуги за місцем проживання, щоб усі запити були вчасно опрацьовані, відповіді надані запитувачам щодо вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Ключовим моментом також було формування керівної команди виконкому – усі кадрові питання повністю устаткувалися ближче до кінця року.

І надважливим завданням для сільського голови було налагодження дієвої співпраці та визначення з депутатським корпусом щодо спільного бачення розвитку нової громади, адже у раду ввійшли представники різних територій із різними політичними поглядами та амбіціями.

Микола Каськів нині підкреслює, що лише завдяки конструктивному діалогу з радою та підтримці кожного депутата сьогодні Пристолична сільська рада працює як злагоджений механізм, де виважено і колегіально, а часто дискусійно, приймається кожне важливе для громади рішення, тому всі села ОТГ мають рівні перспективи розвитку з урахуванням потреб кожного населеного пункту.

Керівник говорить, що колективно було визначено з пріоритетними напрямками роботи ОТГ. Ними стали медицина, освіта, залучення інвестицій і будівництво. Наголошує, що дружній команді «Пристолички» під силу великі плани і стабільний розвиток трьох старостинських округів.

Про успіхи й невдачі першого року роботи Пристоличної сільської ради у звітному інтерв’ю з Миколою Каськівим.

 

Оксана Кобзар, фото Сергія Марченка

– Упродовж 2021 року Пристолична сільська рада, а саме виконавчий комітет і депутатський корпус спільно з небайдужою громадою,  продемонстрували командний дух у спільній діяльності, незважаючи на те, що були деякі робочі непорозуміння, спірні моменти, була й критика, адже ми відкрита й демократична громада.

Від початку перед нами стояло першочергове завдання, щоб люди не відчули негативні нюанси реформи децентралізації, щоб раніше вибудована робота всіх сільрад була врахована керівництвом об’єднаної громади, щоб усі села мали рівні можливості у вирішенні своїх проблем. Думаю, ми справляємося і такого принципу будемо дотримуватися надалі.

– Як оцінюєте свою річну роботу на посаді, наприклад, за 10-бальної шкалою?

– Не можу оцінювати, це завдання людей. Я добросовісно виконую свою роботу, а «не пливу за течією», не боюся непопулярних рішень, не догоджаю власним чи чиїмось індивідуальним інтересам. Політичні загравання теж не практикуються у сільській раді, бо наш спільний пріоритет – розвиток громади. Нині проблем дуже багато, які накопичувалися роками, і вирішити їх водночас неможливо – це проблеми з каналізаційними стоками, якістю послуг із електропостачанням.

 

– Назвіть значущі напрямки в роботі, які вдалися, незважаючи на труднощі.

– Найперше це те, що ми не зупинили будівництво жодного з розпочатих об’єктів у двох колишніх сільрадах. Щодо третьої – Дударківської – не було передано у правонаступництво проєктної документації, тому нам вдалося її напрацювати, щоб стартувати у 2022 році й розвивати цей старостинський округ.

Третій позитивний момент – це достойне наповнення сільського бюджету, яким хизуватися мені, як сільському голові, буде поки що нескромно, адже мої попередники до об’єднання громад теж плідно працювали над залученням інвестицій, підтримкою розвитку бізнесу. Ми продовжили цю роботу, до нас зайшли нові підприємства, які розвивають території й сплачують податки.

Приємно, що надходження до бюджету дозволяють надавати фінансову допомогу нашим жителям згідно з переліком потреб, що зазначені у програмі «Турбота». Усього видано у 2021 році соціальної матеріальної допомоги 2686 місцевим громадянам і грошової винагороди на загальну суму 8 442000 грн.

 

– Місцевий бюджет дозволяє розпочати вирішення давніх проблем сіл Проліски і Чубинське  – це низька якість води і потреба в системі водовідведення.

– Щодо питання води, то уже відкориговано низку проєктів, вони пройшли експертизу, реалізація розпочнеться у новому бюджетному році. Із деталями щодо реалізації каналізаційних систем і систем водопостачання я ознайомлю раду і громадськість згодом. Є певні напрацювання спеціалістів, є моє бачення – пропозиція готується для презентації.

У реалізації робитимемо акцент на залученні державних і обласних коштів. Із наступного року, коли детально проаналізуємо бюджетний звіт за 2021 рік, точно визначимося, яку суму коштів із місцевого бюджету можемо передбачити для будівництва каналізаційної системи, щоб розвантажити наші мулові поля.

Також приємно, що вдалося реалізувати проєкт 2019 року на основі співфінансування для оновлення території Великоолександрівської ЗОШ завдяки клопотанням сільського депутата Лілії Баркової та обласного – Володимира Горковенка.

 

– Що не вдалося зробити так, як планувалося на початку року?

– Ми «дали в штангу» з благоустроєм і сміттям в окремих селах. Завдання у 2022 році – вдосконалювати існуючу систему й посилювати контроль за якістю надання послуг і дотриманням правил благоустрою. Це комплексні питання, довготривалі у вирішенні. Ми ухвалили відповідну Програму, за якою і будемо діяти.

Також визнаю, що наші комунальні підприємства не працюють так, як хотілося б через низку причин, зокрема це недосконалий менеджмент, нестача кадрів, старі підходи до роботи, часто безініціативність. Я не можу сказати, що КП не справляються зі своїми функціями. Справляються, стараються. Але час вимагає розвиватися по-госпо­дарськи, отримувати прибуток, без постійної потреби в дотаціях із сільського бюджету. Комунальна галузь «просідає» в Україні, і Пристолична громада не виняток із загальної тенденції. Потрібне реформування галузі та системи відносин між надавачем послуг і їхнім отримувачем. Процес некомфортний, але ми разом змушені працювати в цьому напрямку.

Не хочу когось звинувачувати, я ціную наших спеціалістів-комунальників і їхні зусилля. Спільно шукаємо механізми, як покращити результативність КП.

 

– Розвиток освіти – один із пріоритетів у діяльності для вас, як колишнього головного освітянина району, педагога за освітою.

– Так, бо діти й освіта – це пріоритет для кожного батька, директора школи чи керівника громади. Якість нашої освіти та знань учнів похитнуло тривале дистанційне навчання. Але завдяки педагогам місцевих закладів освіти, зокрема нашим флагманам – колективу і дирекції Щасливського НВК, ми є лідерами серед громад району, у нас утілюються освітні новації, проводяться цікаві освітні заходи.  Хоча проблемних питань у цій сфері теж вистачає. Нагальні серед них – це розширення території НВК  та будівництво нової школи в селі Чубинське. До речі,  тендер на визначення підрядника на стадії завершення. Плануємо розпочати будівництво і сподіваємося на фінансову підтримку з бюджетів різних рівнів.

 

–  Що скажете про розвиток напрямку культури в ОТГ?

– Вважаю, що тут не все гаразд. У наступному році потрібно змінювати підхід у роботі закладів культури і відділу культури. Звичайно, були вимушені пробуксовування через локдауни і всі розслабилися, але потрібна системна робота. У наших селах недостатньо проводиться тематичних вечорів, якихось креативних заходів, де б були задіяні місцеві жителі різних вікових груп. Думаю, що у наших творчих працівників багато потенціалу й нових ідей, які потрібно втілювати.

– Зате у медичній сфері є чим пишатися. Створено місцеву первинку – КНП «Пристоличний медичний центр», який отримав ліцензію на медичну практику й очікує на підписання договору щодо фінансування з НСЗУ. Також обрано на конкурсній основі керівника – Анастасію Покозацьку. Усі приміщення медичних закладів ОТГ адаптовано щодо вимог інклюзиву, а  медики з 1 січня 2022 року будуть переоформлені на роботу в КНП. Також Пристолична сільська рада закрила свою частину фінансових зобов’язань перед КНП «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», куди раніше входила, і на позачерговій грудневій сесії депутати проголосували за вихід зі складу засновників районної первинки, щоб якісно розвивати місцеве новостворене КНП, куди вже виділено фінансування з місцевого бюджету.

– Так, і нашими медиками, і юристами, і керівниками ОТГ за активної підтримки депутатів проведена велика робота, щоб за рік створити своє медичне комунальне підприємство. Це стало можливим  завдяки  правильному плануванню роботи і розподіленню коштів на початку року.

У нас прекрасна нова медична амбулаторія у селі Щасливе, що дісталася нам як результат роботи колег із минулої каденції. Нині наше завдання – вдосконалювати якість надання медичних послуг і розширювати їх перелік.

Також Пристолична сільська рада серед інших громад ввійшла до складу засновників медзакладу вторинної ланки медицини – КНП «ББЛІЛ» із визначеною часткою капіталу, щоб наші люди мали змогу безперешкодно отримати медичну допомогу будь-якого рівня складності в межах району.

 

– Який відсоток політики у вашій роботі? Управлінські дипломатичні навички допомагають?

– Дипломатія завжди потрібна. Але, на жаль, без політики не обходиться, хоча вважаю, що сільський голова – це не політик, а господарник, відповідальний за вирішення практичних процесів на ввіреній йому території. Справжні політичні протистояння ще не починалися, не на часі, хоча спроби були.

Іноді в роботі заважає надмірна емоційність колег, їхнє перебільшення якихось дрібних питань і на це витрачається ресурси і час. Хотілося б, щоб ентузіазм і запал усіх були направлені в конструктивне русло.

 

– Із якими словами хочете звернутися до громади.

– Хочу донести кожному, що починати потрібно з себе. Хотілося б, щоб люди помічали не лише негаразди, але й позитивні зрушення, бо за результативними справами – робота багатьох спеціалістів.

Переконаний, що здоровий глузд і копітка праця, любов до території, де живемо, і повага до людей, що  поряд,  – допоможуть кожному з нас залишатися достойними людьми і з гідністю виконувати свою роботу. Спасибі всім, хто діє на користь громади.

 

Бюджет розвитку

Пристолична сільська рада акурат перед католицьким Різдвом дружньо затвердила бюджет на 2022 рік після попереднього детального обговорення його проєкту на профільних депутатських комісіях.  Микола Каськів зазначив, що новий документ є бюджетом розвитку, а не «проїдання».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь