A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Свято Водохреща: Дударків запрошує скупатися в крижаній воді

Дата: 17.01.2022 13:46
Кількість переглядів: 220

Свято Водохреща християни східного обряду відзначають 19 січня.  

Однією з найголовніших традиції цього дня – купання в ополонці. Наші предки вважали, що крижана вода у Водохресну ніч набуває цілющої сили, тому кожен може одужати чи оздоровитися під час купання, очиститися від усього злого і нечистого. Тому традиція збереглася донині та з кожним роком набуває популярності.

Зважаючи на затребуваність обряду, Пристоличний сільський голова Микола Каськів за підтримки депутатів і громади визначився з вибором місця для масового купання на Водохреща. Вирішили облаштувати його спільними зусиллями, щоб кожен охочий міг долучитися до християнської традиції.

Про деталі підготовки розповів Віктор Директоренко, інспектор із благоустрою Дударківського старостинського округу:

«Ідею і старання Пристоличної сільської ради активно підтримали місцеві мешканці та аграрії – В.Ю. Денисенко, В.М. Червоняк, В.В. Клишта, В.М. Шляга, В.Г. Сасько,  Я.В. Здольнік. До озера в селі Дударків, що на провулку М. Рильського, зроблено помост із сходами до води. На березі встановимо палатку, де можна буде зігрітися гарячим чаєм і безалкогольним глінтвейном. Облаштовуємо місця для переодягання. Ополонку у вигляді хреста буде вирізано перед Водохрещем. Також будуть пригощання – юшка і шашлики. Люди схвально відносяться до ініціативи влади щодо святкування. Думаю, охочих зануритися в крижану воду буде багато. Вранці 19 січня ласкаво просимо всіх очиститися разом із нами!». 

Нагадаємо, 19 січня закінчувалися Святки (цикл зимових різдвяно-новорічних свят). Напередодні, у Водохресний святвечір, – це голодна кутя. Ворожать на долю і востаннє щедрують: хлопці щедрують під вікнами тих дівчат, які на виданні. Це останній день колядок, «Меланку» водять дівчата.

Водохреще увібрало багато язичницьких і християнських обрядів. Основний – водосвяття, або водохрещення. Більшість обрядів мала очисний характер, а готувалися напередодні: мили хати і вимітали сміття. Є два обряди освячення води: напередодні Водохреща, у Водохресний вечір – всередині церкви, та в день Водохреща – на озері або річці.

До церкви йшли ввечері 18 січня, а після закінченню служби – водосвяття: освячення води. Потім усією сім’єю пили святу воду, окропляли худобу, будинок.

«Вечірня вода» вважалася найсильнішою. Набрана, вона зберігалася цілий рік. Тож можна занурюватися в ополонку ввечері напередодні Водохреща – коли зійде перша зірка.

Після Водохреща розпочиналася пора весіль, підготовка до Масниці та очікування весни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь