ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Український оберіг майстрині Валентини Прокопенко

Дата: 10.06.2022 15:05
Кількість переглядів: 622

Фото без описуМотанка  - давня українська народна лялька, символ жіночої мудрості. У своїй суті  - це маленький витвір мистецтва, поєднання минулого і сучасного. У культурі українського народу виготовлення мотанки стає на рівні з мистецтвом вишитих рушників, ткацтвом, мистецтвом кераміки, гончарством та багатьма іншими ремеслами.

Таким мистецтвом володіє директорка Дударківського СБК,   майстриня, учасниця Всеукраїнських конкурсів Валентина Прокопенко.

Ось і в цьому році п. Валентина презентувала свої роботи на обласній виставці майстрів народного мистецтва «Лялька Київщини» від Пристоличної ОТГ.

Кожен майстер-клас від майстрині - це дивовижний захопливий світ магії, у якому відкриваються таємниці створення традиційної мотанки.

Українська мотанка є не просто іграшкою, а й оберегом, єднає нас із нашими предками та оберігає людину на  енергетичному рівні, можливо тому, що збереглася такою, якою була тисячі років тому.

Фото без описуСкладно пригадати хоч одну значущу подію в житті наших предків, яка б обходилася без створення мотанки:  лялька -оберіг " Жаданиця", яку не повинен бачити ніхто , окрім господині, її робили один раз і вона залишалася на все життя; "Княгиня " - може бути обереговою чи ігровою лялькою; "Нитянка " - лялька - оберіг , яка робиться тільки з натуральних ниток, яку причіплювали до колиски маленьких діток від пристріту і причини , як заспокійливу; "Весільна " -лялька оберіг , яку мати дарувала доньці , коли та ішла до шлюбу ; " Берегиня дому " - як оберіг нової оселі.  

Створювали таку ляльку лише з щирими почуттями, тому вважали, що вона має потужну енергетику й оберігає оселю й кожного її мешканця і всю Україну!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь