A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Український оберіг майстрині Валентини Прокопенко

Дата: 10.06.2022 15:05
Кількість переглядів: 592

Фото без описуМотанка  - давня українська народна лялька, символ жіночої мудрості. У своїй суті  - це маленький витвір мистецтва, поєднання минулого і сучасного. У культурі українського народу виготовлення мотанки стає на рівні з мистецтвом вишитих рушників, ткацтвом, мистецтвом кераміки, гончарством та багатьма іншими ремеслами.

Таким мистецтвом володіє директорка Дударківського СБК,   майстриня, учасниця Всеукраїнських конкурсів Валентина Прокопенко.

Ось і в цьому році п. Валентина презентувала свої роботи на обласній виставці майстрів народного мистецтва «Лялька Київщини» від Пристоличної ОТГ.

Кожен майстер-клас від майстрині - це дивовижний захопливий світ магії, у якому відкриваються таємниці створення традиційної мотанки.

Українська мотанка є не просто іграшкою, а й оберегом, єднає нас із нашими предками та оберігає людину на  енергетичному рівні, можливо тому, що збереглася такою, якою була тисячі років тому.

Фото без описуСкладно пригадати хоч одну значущу подію в житті наших предків, яка б обходилася без створення мотанки:  лялька -оберіг " Жаданиця", яку не повинен бачити ніхто , окрім господині, її робили один раз і вона залишалася на все життя; "Княгиня " - може бути обереговою чи ігровою лялькою; "Нитянка " - лялька - оберіг , яка робиться тільки з натуральних ниток, яку причіплювали до колиски маленьких діток від пристріту і причини , як заспокійливу; "Весільна " -лялька оберіг , яку мати дарувала доньці , коли та ішла до шлюбу ; " Берегиня дому " - як оберіг нової оселі.  

Створювали таку ляльку лише з щирими почуттями, тому вважали, що вона має потужну енергетику й оберігає оселю й кожного її мешканця і всю Україну!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь