A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Доповідь керівника Бориспільського РУП ГУНП в Київській області полковника поліції КРАВЧУКА Тараса Ігоровича

Дата: 27.03.2023 09:18
Кількість переглядів: 156

 

Війна стала справжнім випробуванням для нашої системи НПУ. Усі вісім років вибудовувалася, реформувалася, змінювалася і зростала Нацполіція. Сьогодні можливо з гордістю сказати, що 394 дні війни стали справжнім випробовуванням для кожного працівника поліції нашої системи. І з гордістю можу сказати – Ми не похитнулися – Ми  встояли.

Забезпечення цілодобової  безпеки – це базовий запит громадян сьогодні, і Національна поліція поряд зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями, допомагають відчувати нашим громадянам себе захищеними.

З початком повномасштабної війни завдання поліцейських займаються безліччю справ — від звичного для них підтримання суспільного порядку до відсічі збройної агресії, ліквідації збройного конфлікту, евакуації мирного населення з зони боїв, виявлення диверсантів та розслідування військових злочинів росіян.

 

 

Дії цивільного населення при виявленні БПЛА, прольоту ракет

 

Ми закликаємо цивільних не намагатися самостійно збивати дрони та дбати про власну безпеку.

Якщо говорити про суцільну стрільбу від цивільних, це може призвести до трагічних наслідків уже не від дронів, а від стрільби. Тому тут треба бути дуже виваженими!

Дрон-камікадзе - баражуючий боєприпас. Він призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться дрон на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускається з пускової платформи, має двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.

 

ІНФОРМАЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА НАСЕЛЕННЯ

 

У соціальних мережах противник активізував велику мережу ботів, телеграм-каналів, намагаючись дезінформувати населення, посіяти паніку, щоб використати страх і зневірення громадян!

Зараз розповсюджується безліч повідомлень про захоплення певних  територій та регіонів нашої держави. Зокрема, вони розсилаються з новостворених "патріотичних" акаунтів з українською символікою українською та російською мовами.

Ще раз закликаємо наших жителів - фільтруйте інформацію, довіряйте ТІЛЬКИ ПЕРЕВІРЕНИМ та ОФІЦІЙНИМ джерелам! Ботів виявляйте і блокуйте! Звертаємось до користувачів соц.-мереж з вимогою  перед репостом і поширенням будь-якої інформації – перевірити її достовірність в офіційних джерелах.  Всі важливі для державної безпеки заяви оперативно публікуються на сторінках державної влади та силових структур, в тому числі і на нашій офіційній сторінці Бориспільського РУП!

 

 

 

 

Фото без опису

Фото без опису

"Стаття 114-2. 

1. Поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

2. Поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

 

 

 

 

Дії населення при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій (евакуації)

 

При першій можливості покиньте разом із сім’єю небезпечну зону. У разі неможливості виїхати особисто, відправити дітей і родичів похилого віку до родичів, знайомих. Необхідно взяти із собою всі документи, коштовні речі і цінні папери.

Підготовку до можливого перебування у зоні надзвичайної ситуації доцільно починати завчасно. Необхідно підготувати «екстрену валізку» з речами, які можуть знадобитись при знаходженні у зоні надзвичайної ситуації або при евакуації у безпечні райони.

 

ОПОВІЩЕННЯ

Запам’ятайте! З метою привернення уваги населення до початку передачі термінової інформації працівники поліції включаються сирени, наявні на відповідній території, а також сигналу оповіщення «УВАГА ВСІМ!». Почувши такий сигнал, негайно увімкніть радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення управління з питань надзвичайних ситуацій.

На кожний вид надзвичайної ситуації підготовлені варіанти текстових повідомлень. Після подачі звукового сигналу сирени передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію.

Вислухавши повідомлення, кожен громадянин повинен діяти без паніки відповідно до отриманих вказівок.

У повідомленні міститься інформація про надзвичайну ситуацію, місце і час її виникнення; територію (район, масиви, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження; порядок дій при надзвичайних ситуаціях та іншу інформацію.

Кожний громадянин, який перебуває на роботі, повинен виконувати всі розпорядження керівника суб’єкта господарювання і діяти відповідно до вказівок органів управління цивільного захисту.

Якщо ви перебуваєте вдома, при виникненні надзвичайної ситуації слід:

  • тримати постійно включеними радіоприймачі, телевізори, щоб слухати розпорядження і вказівки органів виконавчої влади, управління з питань надзвичайних ситуацій;
  • повідомити сусідів про отриману інформацію;
  • привести у готовність засоби індивідуального захисту органів дихання і шкіри, при їхній відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, марлеві пов’язки, плівку тощо);
  • постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, підготувати медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, особистої гігієни, запас їжі, питної води і т.д.;
  • провести в квартирі (будинку) протипожежні заходи (вимкнути газ, електропостачання тощо), закрити вікна, кватирки, ущільнити їх;
  • уточнити місце найближчого укриття (підвального приміщення), де можна сховатися.

Якщо сигнал оповіщення застав вас у транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо) необхідно уважно і спокійно вислухати повідомлення, визначитися, де поблизу є сховище, укриття і як можна швидше до нього дістатися. Якщо дозволяє час, можна добратися до свого помешкання і діяти відповідно до отриманих вказівок.

Підходять для укриття:

– спеціально обладнані бомбосховища. Від звичайного підвалу це бомбосховище відрізняється товстим надійним перекриттям над головою, системою вентиляції й наявністю двох (і більше) виходів на поверхню;

– підземні переходи;

– метро (ідеально підходить);

– канава, траншея або яма;

– широкі труби водостоку під дорогою (не варто лізти занадто глибоко, максимум на 3–4 метри);

– вздовж високого бордюру або фундаменту паркана;

– дуже глибокі підвали під капітальними будинками старої забудови (бажано, щоб він мав 2 виходи);

– підземне овочесховище, силосна яма і т. п.;

– оглядова яма відкритого (на повітрі) гаража або СТО;

– каналізаційні труби поруч із вашим будинком, це дуже добрий сховок (але чи вистачить у вас сил швидко відкрити важкий люк? Важливо також, щоб це була саме каналізація або водопостачання – у жодному разі не газова магістраль!);

– ями-«воронки», що залишилися від попередніх обстрілів або авіанальотів.

У гіршому разі – коли в полі зору немає укриття, куди можна перебігти одним швидким кидком – просто лягайте на землю й лежіть, закривши голову руками. Переважна більшість снарядів і бомб розриваються у верхньому шарі ґрунту або асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті не менше ніж 30–50 см над поверхнею.

Отже, загальне правило: ваше укриття має бути хоч мінімально поглибленим і, разом із тим, має перебувати подалі від споруд, які можуть обрушитися зверху у разі прямого влучення або спалаху. Ідеальний захист дає траншея або канава (подібна окопу) завглибшки 1–2 метри, на відкритому місці.

 

При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється:

– перекладати, перекочувати з одного місця на інше;

– збирати і зберігати, нагрівати і ударяти;

– намагатися розряджати і розбирати;

– виготовляти різні предмети;

– використовувати заряди для розведення вогню і освітлення;

– приносити в приміщення, закопувати в землю, кидати в колодязь чи річку.

Виявивши вибухонебезпечні предмети, вживайте заходів з означення, огородження і охороні їх на місці виявлення. Негайно повідомте про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном «101» та «102».

При виявленні вибухових пристроїв

Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:

– предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;

– наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;

– наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо);

– наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;

– предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.

Категорично забороняється:

Фото без опису

– торкатися предмету і пересувати його;

– користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);

– заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

– торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

При виявленні вибухових пристроїв телефонуйте «101» та «102».

 

 

 

 

 

 

 

Якщо стався вибух:

– переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм;

– заспокойтеся і уважно озирніться навколо, зверніть увагу чи не існує загрози подальших обвалів і вибухів, чи не потрібна комусь ваша допомога;

– якщо є можливість – спокійно покиньте місце події;

– якщо ви опинилися в завалі – періодично подавайте звукові сигнали;

– пам’ятайте, що при низькій активності людина може протриматися без води п’ять діб;

– виконуйте всі розпорядження рятувальників.

 

 

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Дії цивільного населення при виявленні диверсантів.

 

Відповідні поради та рекомендації:

Людям варто не піддавати себе загрозі. Оскільки, якщо дійсно ідеться про члена диверсійно-розвідувальної групи, то ми чудово розуміємо, що ця людина може пройти і спеціальну підготовку, і просто в будь-який момент знешкодити небажаного свідка певної незручної для нього ситуації.

Кожному громадянину, який став свідком – варто зберігати спокій, дистанціюватися від місця, від цієї особи і просто повідомити правоохоронні органи. При цьому зазначене повідомлення має бути максимально конкретне. Якщо є змога - надати фото чи відео у підтвердження зазначеної інформації. Це значно спростило б нам правоохоронцям нашу роботу. І за жодних умов не піддавати своє життя і здоров’я додатковим ризикам. Знешкодженням ДРГ мають займатися відповідні професіонали.

Є певні ознаки, які характеризують члена ДРГ - це люди, які часто погано орієнтуються на місцевості, це люди, які досить часто взагалі не володіють українською мовою, ці люди не зовсім типово вдягнені, мають зброю і при цьому незрозуміла їхня приналежність до підрозділів чи то Збройних сил, чи до територіальної оборони. Вони можуть виходити з напівпідвальних приміщень чи вилазити з каналізаційних люків. Одним словом - те, що є нетиповим, те, що викликає питання.

Національна поліція щодня отримує сотні повідомлень громадян про виявлення диверсійних груп або ворожої агентури по усій Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь