ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

Нагадування про пожежі в природних екосистемах і відповідальність за їх спричинення

Дата: 27.06.2023 10:57
Кількість переглядів: 112

 

Фото без описуЩорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

 

Найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають у результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у весняно-літній період.

 

Саме тому, з метою недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах, рятувальники продовжують проводити профілактичні заходи з громадянами.

 

У зв'язку з цим Пристолична сільська рада нагадує, протягом пожежонебезпечного періоду:

  • не розводьте відкритий вогонь біля лісової зони, в полях;
  • заборонено заїжджати автомобілем до лісу та залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • не залишайте недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;
  • категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки;
  • організовуйте протипожежні розриви між очеретом та садовими ділянками;
  • не лишайте легкозаймисті матеріали поблизу очерету;
  • не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд;
  • очищайте місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;
  • не залишайте без нагляду розпалені багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;
  • при сильних поривах вітру не розпалюйте вогнище;
  • залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;
  • заборонено спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;
  • проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.

 

Також частою причиною виникнення пожеж є самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків та необережне поводження з вогнем громадянами, що може привести до  значних порушень нормальних умов життя мешканців громади.

 

Згідно законодавства обов’язок із забезпечення пожежної безпеки в жилих приміщеннях державного, комунального, громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів покладається на квартиронаймачів і власників квартир, а в жилих приміщеннях приватного житлового фонду та інших спорудах, приватних житлових будинках садибного типу, дачних і садових будинках з господарськими спорудами та будівлями - на їх власників або наймачів, якщо це обумовлено договором найму. В зв'язку з цим звертаємо увагу власників та наймачів земельних ділянок на необхідність приведення у належний стан виділених вам земельних ділянок.

 

Крім того, звертаємо вашу увагу, що відповідно:

- до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн. і на посадових осіб - від 4590 грн. до 15300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15300 грн. і на посадових осіб - від 10710 грн. до 30600 грн..

 

- до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 грн. до 21420 грн..

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн. до 12240 грн. і на посадових осіб - від 21420 грн. до 30600 грн..

 

Також більш жорсткі санкції передбачені за відповідні злочини Кримінальним кодексом України, зокрема:

Стаття 245. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу:

- Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від 91800 грн. до 153000 грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

- Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

 

Шановні мешканці громади! Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь