A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

ПРОДАЖ ТА ЗБИРАННЯ РОСЛИН, ЗАНЕСЕНИХ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ УКРАЇНИ ЗАБОРОНЕНО!

Дата: 24.04.2024 14:51
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

 

Відповідно до вимог Законів України “Про охорону навколишнього природнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України” та з метою посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, Пристолична сільська рада повідомляє наступну інформацію.

         З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), цибуля ведмежа (черемша), всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліски дволистий та сибірський, конвалія, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, шафран весняний, – це далеко не повний перелік первоцвітів. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення.

 

Відповідальність за знищення рослин, які занесені до Червоної книги України

За знищення рослин, які перебувають на межі зникнення та потребують охорони, передбачено відповідальність. Зокрема, незаконний збір і реалізація рідкісних і занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України "Про Червону книгу України", та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  Забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від двадцяти (340 грн) до тридцяти (510 грн) неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією незаконно добутого, а на посадових осіб – від тридцяти (510 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь