A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПРИСТОЛИЧНА СІЛЬСЬКА РАДА
Бориспільський район

АКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ для людей з інвалідністю, членів їх сімей, громадських організацій, які опікуються захистом прав та надають допомогу тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, в тому числі ВПО!

Дата: 28.09.2023 09:45
Кількість переглядів: 634

ГС ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) в партнерстві із компанією «Людина в біді» (People in Need), БФ «Право на захист» у тісній співпраці та за сприянням керівництва органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування територіальних громад різних регіонів України, в тому числі Київської області (Пристоличної, Броварської та міста Бориспіль) продовжує реалізацію проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги постраждалому від конфлікту населенню в Україні”.   Фото без описуОднією із складових реалізації цього проєкту є інформаційно-консультаційна підтримка населення, постраждалого під час конфлікту.

Фото без опису

Продовжуємо розміщувати корисну інформацію,

підготовлену фахівцями НАІУ

Частина електронного довідника щодо соціального захисту людей з інвалідністю на теми: ПІЛЬГИ та МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА була опублікована на нашому сайті раніше. Всі бажаючи можуть ознайомиться з нею за посиланням  https://schaslyve-rada.gov.ua/news/1692951847/

ДОВІДНИК  ПИТАНЬ та ВІДПОВІДЕЙ!   ІІІ розділ

  1. Які особливості встановлення інвалідності  на період дії воєнного стану на території України?

На період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

1) у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

2) Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

На період дії воєнного стану на території України:

1) пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”, не застосовується;

2) у разі неможливості направлення лікарем або лікарсько-консультативною комісією, в тому числі заочно, осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в строки, визначені абзацом другим пункту 6 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”:

рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією;

направлення лікарем чи лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

 Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Нормативна база:

 

  1. Як оформити інвалідність повнолітнім особам? Скільки чекати на рішення МСЕК/ЛКК про встановлення інвалідності? Хто надсилає документи на розгляд МСЕК/ЛКК?

https://dopomoha-info.org.ua/oformlennya-dokumentiv/vstanovlennya-statusu-osoby-z-invalidnistyu/

  1. Кому і які групи інвалідності встановлюються?

https://dopomoha-info.org.ua/oformlennya-dokumentiv/vstanovlennya-statusu-osoby-z-invalidnistyu/

  1. Який порядок оскарження рішення медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) щодо встановлення чи відмову в установленні особі інвалідності?

https://dopomoha-info.org.ua/oformlennya-dokumentiv/vstanovlennya-statusu-osoby-z-invalidnistyu/

  1. Як оформити інвалідність неповнолітнім особам? Скільки чекати на рішення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) про встановлення інвалідності? Хто надсилає документи на розгляд ЛКК?

Для оформлення інвалідності особі до 18 років необхідно звернутися до лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або закладу охорони здоров’я, в якому спостерігається дитина, та пройти повне медичне обстеження, необхідні дослідження та оцінювання соціальних потреб дитини, визначення клініко-функціонального діагнозу та здійснити лікувальні й реабілітаційні заходи.

Після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб дитини, визначення клініко-функціонального діагнозу, здійснення лікувальних і реабілітаційних заходів та отримання їх результатів за наявності документів, що підтверджують стійкий розлад функцій організму, зумовлений захворюваннями, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що призводять до обмеження життєдіяльності дитини, лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, готує та подає на розгляд ЛКК документи для встановлення дитині категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А”.

Документами, які надає зазначений лікар на розгляд ЛКК, є:

історія розвитку дитини за формою, встановленою МОЗ;

виписка з медичної карти стаціонарного хворого або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після стаціонарного або амбулаторного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених МОЗ, з обґрунтуванням медичних показань для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я 10-го перегляду діагнозу та коду;

план медичної реабілітації;

документ, що засвідчує особу батьків дитини або її законних представників.

При цьому зазначений лікар повинен бути присутнім під час проведення засідання ЛКК для інформування про стан дитини.

У випадках визначених рішенням уряду інвалідність особі до 18 років може бути встановлена із виїздом за місцем її проживання (перебування), заочно, а також на підставі за результатами медичного обстеження в державі тимчасового перебування дитини на підставі поданих документів.

ЛКК встановлюють особам віком до 18 років категорію “дитина з інвалідністю”, а особам віком до 18 років, які мають виключно високу міру втрати здоров’я та надзвичайну залежність від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування, - категорію “дитина з інвалідністю підгрупи А”.

ЛКК проводить огляд хворої дитини та розглядають документи протягом семи робочих днів з дня їх надходження.

Нормативна база:

 

  1. Кому і яка підгрупа інвалідності встановлюються?

Особам віком до 18 років комісіями встановлюється категорія “дитина з інвалідністю”, а особам віком до 18 років, які мають виключно високу міру втрати здоров’я та надзвичайну залежність від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування, - категорія “дитина з інвалідністю підгрупи А”.

Нормативна база:

 

  1. Який порядок оскарження рішення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) щодо встановлення чи відмову в установленні неповнолітній особі інвалідності?

У разі незгоди з рішенням ЛКК дитина старша 15 років та/або її батьки чи законні представники мають право протягом місяця після надходження висновку ЛКК звернутися до центральної комісії Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, центральних обласних, центральних міських у мм. Києві та Севастополі (далі - центральні комісії) або до комісії, в якій дитині проводилася медико-соціальна експертиза, чи до Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, відповідного структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Рішення центральної комісії, в свою чергу, може бути оскаржене до центральної комісії Міністерства охорони здоров’я України.

Рішення центральної комісії або ЛКК може бути оскаржене до суду.

Нормативна база:

 

  1. Які документи підтверджують інвалідність?

Головними медичними документами, які підтверджують інвалідність, є:

для повнолітніх осіб - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30.07.2012 № 577;

для неповнолітніх осіб - медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 04.12.2001 № 482.

Крім того, іншими документами, які підтверджують інвалідність, є пенсійне посвідчення, посвідчення отримувача державної соціально допомоги, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу тощо.

Нормативна база:

 

  1. Як оформити індивідуальну програму реабілітації для осіб з інвалідністю/дітей з інвалідністю

Індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю (далі - індивідуальна програма) - комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, строків реабілітаційних заходів з визначенням порядку, місця їх проведення, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю.

Індивідуальна програма розробляється на підставі Державної типової  програми реабілітації осіб з інвалідністю, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 р. № 1686.

Індивідуальна програма для повнолітніх осіб з інвалідністю розробляється медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК), для  дітей з інвалідністю   лікарсько-консультативною комісією (далі - ЛКК) лікувально-профілактичних закладів за зареєстрованим місцем проживання або лікування осіб з інвалідністю.

Індивідуальна програма розробляється протягом одного місяця з дня звернення особи з інвалідністю до МСЕК, а законного представника  дитини з  інвалідністю - до ЛКК щодо встановлення інвалідності.

Фахівці МСЕК або ЛКК  роз'яснюють  особі з інвалідністю чи законному представнику дитини з інвалідністю мету індивідуальної програми, її завдання, очікувані результати та порядок виконання, а також інформують про її рекомендаційний характер.

Індивідуальна програма складається за формою, затвердженою в установленому порядку МОЗ, та на підставі відомостей акта огляду МСЕК або  медичного  висновку  про  дитину  з  інвалідністю віком до 18 років.

Згідно з рішенням Уряду від 8 березня 2022 р. № 225 у разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

Нормативна база:

 

Також НАІУ рекомендує всім бажаючим скористатися інформаційними ресурсами в мережі інтернет, на яких можна знайти аналогічну та багато іншої інформації щодо захисту законних прав та інтересів людей з інвалідністю:

  • офіційний сайт Національної Асамблеї людей з інвалідністю України  https://naiu.org.ua/
  • максимально адаптований ресурс «Інформація під час війни для людей з інвалідністю та людей старшого віку», де можна отримати консультативно-правову допомогу, заповнивши форму із питаннями. Разом з тим можна знайти корисну інформацію і для тих, хто виїхав за кордон через повномасштабну війну. https://dopomoha-info.org.ua/ 
  • Водночас НАІУ запровадила телефонну лінію з надання правової допомоги особам з інвалідністю та людям похилого віку.

Звернутися за допомогою можна за телефоном +38050 905 07 95  або направити коротке звернення на електрону адресу office-naiu@ukr.net  з приміткою в темі «правова допомога».

Додаткову інформацію щодо діяльності інших партнерів-учасників проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги постраждалому від конфлікту населенню в Україні”  також можна отримати за посиланнями:

Компанія «Людина в біді» (People in Need) www.peopleinneed.cz

Філія компанії «Людина в біді» в Україні  https://ukraine.peopleinneed.net/ua/   

Благодійний фонд «Право на захист» https://r2p.org.ua/  

ДАЛІ БУДЕ!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь